i like DragOn Fruit ! =)
2 type Of dragOn fruit.
Zat makanan :
- Buah Naga adalah buah daripada sejenis pokok kaktus.
- Ia ditanam secara komersial di Vietnam dan Australia, walaupun ia berasal dari Amerika Selatan.
- Buah naga yang matang adalah seberat lebih kurang 400 gram tetapi ada juga yang membesar sehingga lebih satu kilogram!
- Isi buah naga berwarna putih, merah, atau ungu dengan taburan biji-biji yang berwarna hitam yang boleh dimakan.
- Tekstur isinya adalah seperti isi tembikai, manakala rasanya pula adalah seperti buah kiwi.
- Buah naga mengandungi 80% air, selain kandungan vitamin C yang tinggi berbanding tembikai dan epal.
Zat makanan :
- Zat makanan lain yang terkandung di dalam buah naga ialah serat, kalsium, zat besi, dan fosforus yang cukup bermanfaat untuk merawat penyakit darah tinggi.
- Buah naga berisi merah pula sangat baik untuk memperbaiki penglihatan mata kerana kandungan karotenoidnya yang tinggi.
- Fitokimia di dalam buahnya juga diketahui dapat merendahkan risiko kanser.
this is my fav. dragOn fruit..nice coLor & sO tasty~
Teknik memilih :
Teknik memilih :
- Apabila memilih buah naga, pastikan buahnya berat, kelihatan segar, dan keras serta berkilat, dengan sisik, yang berwarna kehijauan.
- Buah naga sedap dimakan begitu sahaja atau dibuat jus dan dimasukkan ke dalam salad buah-buahan, ataupun dijadikan ramuan masakan seperti sup(bagi buah yang muda).
* ak biasa tgOk tanaman buah naga ni aktif gax di SEPANG..
mayb keadaan cuaca,,tanah & faktOr2 yg lain leh buatkn tanaman ini brhasiL di MALAYSIA =)
biasanye kalO ak ke sna mst beLi buah ni..sbb fresh,,manis je..i like !
brbanding yg kat supermarkt tuh,,agk kurang ckit rsanye..
sO,,itu sj yg nk share wif u aLL..
fruits is gOod fOr ur heaLthy.. ;)*
mayb keadaan cuaca,,tanah & faktOr2 yg lain leh buatkn tanaman ini brhasiL di MALAYSIA =)
biasanye kalO ak ke sna mst beLi buah ni..sbb fresh,,manis je..i like !
brbanding yg kat supermarkt tuh,,agk kurang ckit rsanye..
sO,,itu sj yg nk share wif u aLL..
fruits is gOod fOr ur heaLthy.. ;)*
0 comments:
Post a Comment